Afval wegwijzer

Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbare materialen. Omdat deze materialen opnieuw gebruikt kunnen worden noemen we het liever ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’.

Glas hoort in de glascontainer (Haverweerd & alle supermarkten). Glas mag met deksel en restjes in de glascontainer. Glas kan eindeloos worden hergebruikt. Kapot textiel, kleding en schoenen kun je kwijt in de textielcontainer. Alleen sterk vervuilt textiel hoort bij het restafval. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen gerecycled en kunnen ze bijvoorbeeld isolatiemateriaal of autostoelvulling van maken. Ook voor glas en textiel staan er op verschillende locaties in de gemeente Soest verzamelcontainers.

Oud papier en karton is een belangrijke grondstof voor het opnieuw maken van papier en karton. Papier dat bij het restafval terecht komt, kan hergebruikt worden. RMN vraagt u om dozen klein te maken (plat of in stukken scheuren) en geen hele dozen in de papiercontainer te doen. Uw oud papier en karton brengt u weg naar een verzamelcontainer in de buurt (bijv. Haverweerd, achter de AH Smitshof, Hoogvliet) of naar het recyclestation de Schans (achter de brandweerkazerne)

Heeft u grofvuil, zoals kapot of oud meubilair, sloopafval, grote verpakkingen (dozen) of past het niet in de ondergrondse container? Dan dient u dit grofvuil zelf weg te brengen naar het recyclestation. Het is mogelijk om hiervoor kosteloos een aanhangwagen te lenen (maximaal 2 uur). Het is verboden uw grofvuil naast de container te zeten. Doet u dit wel dan riskeert u een boete.

Plastic, metaal (blik) en drankenkartons, afgekort PMD, zijn uitstekend recyclebaar. Denk hierbij aan flacons, soepblikken, metalen dopjes, plastic flessen en sap- en zuivelverpakkingen. De verpakkingen hoeven niet schoon in de container, zolang ze maar zo goed mogelijk leeg gemaakt zijn. Op verschilende locaties in de gemeente Soest staan verzamelcontainers voor PMD. Zo ook bij Pallas/Vesta (Haverweerd)

Twijfelt u wat nu in welke container hoort? Of wilt u weten waar de dichtbijzijnde container voor glas, papier of textiel staat? Het antwoord vind u in de RMN app met handige afvalwijzer. In één oogopslag kunt u zien welk afval u waar kunt weggooien. U kunt de RMN-app gratis downloaden in de appstore (voor iOS en Android). De afwalwegwijzer is ook via de website van RMN te raadplegen.

error: helaas