Energie verbruik

Categorieën:

Het vervangen van de oude TL-verlichting door energiezuinige LED-verlichting op de galerijen en in de gangen van de bergingen in 2022 heeft een merkbare besparing op het elektriciteitsverbruik opgeleverd. Dit blijkt uit de jaarlijkse energierekeningen van 2022 en 2023. De initiële verwachting was dat de investering in de verlichting binnen een kleine 3 jaar zou worden terugverdiend, maar dit is veel sneller gerealiseerd. Dankzij de aanzienlijke stijging van de energieprijzen in 2023 is de investering al terugverdiend en heeft het verminderde verbruik ook aanzienlijke besparingen opgeleverd.

Door over te stappen op energiezuinige verlichting heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) ook een positieve impact gehad op het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen.

Het weer heeft een aanzienlijke invloed op de vraag naar warmte en het energieverbruik van gebouwen. In 2023 waren er geen langdurige koude periodes, waardoor er minder behoefte was aan verwarming en dus ook minder gas werd verbruikt. Tijdelijke subsidieregelingen en milde temperaturen hebben bijgedragen aan een positief resultaat op de eindafrekening voor de VvE.

Aangezien het weer jaarlijks kan variëren, kan ook de vraag naar warmte veranderen. Het is daarom van belang dat de VvE zich blijft inzetten voor energiebesparing en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld door het gebruik van zonne-energie of het verbeteren van de isolatie van het gebouw.

Door te blijven investeren kan de VvE de kosten verder verlagen. Dit is niet alleen financieel voordelig, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst.

error: helaas